Płytki do kuchni - najważniejsze parametry techniczne

Wybór materiałów wykończeniowych do domu to nie lada wyzwana. Bardzo często coś, co nam się podoba nie będzie spełniało wymogów funkcjonalnych. A przecież nie chodzi o to, aby urządzić pięknie mieszkanie, które ma służyć celom wyłącznie ozdobnym. Jak więc połączyć piękne z pożytecznym? W dzisiejszym artykule wskażemy czym kierować się podczas zakupu płytek do kuchni.
Z pewnością w kuchni spędzamy trochę czasu i jej wyposażenie narażone jest na ekstremalne warunki. Jeżeli nie dysponujemy zmysłem estetycznym – zawsze możemy zwrócić się do firmy zajmującej się wykonaniem takiej usługi, nierzadko jest to sklep, w którym zakupimy płytki. Bardzo często decydując się na zakup płytek w danym sklepie projekt otrzymamy za darmo. Ważne aby uwzględnić specyfikę kuchni. Płytki przeznaczone do położenia w kuchni powinny być przede wszystkim odporne na działanie wilgoci i uszkodzeń mechanicznych, a także ścieranie.
Większość z nas szuka niezbyt drogich rozwiązań, dlatego doskonałym kompromisem pomiędzy jakością a ceną jest zakup glazury lub terakoty.

Poniżej przedstawiamy parametry techniczne płytek, które idealnie sprawdzą się w kuchni.
Po pierwsze zwróćmy uwagę na klasę ścieralności – jest to parametr wskazujący na możliwą intensywność użytkowania. Symbol PEI określa klasę ścieralności. Jeżeli nie odnajdziemy takiej informacji oznacza to tylko jedno – płytka nie jest zbytnio odporna na ścieranie. PEI 1 oraz PEI 2 nadadzą się do położenia na ścianie, w żadnym razie nie kładźmy ich na podłodze. PEI 3 to średniej półki cenowej płytki, które sprawdzą się na podłodze. Najodpowiedniejsze byłyby te, które oznaczone są numerami 4 i 5, jednak ich cena jest już znacznie wyższa.
Po drugie – antypoślizgowość. Nie trzeba chyba specjalnie tłumaczyć dlaczego płytki położone w kuchni powinni być antypoślizgowe. Symbol 'R' oznacza właśnie antypoślizgowość. Im wyższa cyfra przy literze 'R' tym płytka będzie bardziej chropowata. Najodpowiedniejsze będą jednak płytki z numerem 10, 11 oraz 12.
Po trzecie – nasiąkliwość. Na tym parametrze nie powinniśmy nigdy oszczędzać. Dlaczego? Im niższy współczynnik nasiąkliwości, tym lepiej dla naszego pomieszczenia. Tutaj wartość nasiąkliwości 'E' określana jest w procentach. Płytki o nasiąkliwości od 1-3% uznawane są na mrozoodporne. Na ścianach kuchennych położyć należy płytki o wartości 'E' 6%, natomiast na podłodze 'E' równie 3%.